Door Brandy Zadrozny

Een anti-regeringsbeweging die pleit voor een gewelddadige opstand die gericht is op liberale politieke tegenstanders en wetshandhaving, is de afgelopen maanden van de rand van internet naar de mainstream gegaan en op sociale media gestegen, volgens een groep onderzoekers die haatgroepen opspoort.

De beweging, die zegt een tweede burgeroorlog te willen organiseren rond de term ‘boogaloo’, omvat groepen op gebruikelijke internetplatforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en Reddit, evenals randwebsites waaronder 4chan, volgens een rapport dat dinsdagavond is vrijgegeven door het Network Contagion Research Institute (NCRI), een onafhankelijke non-profitorganisatie van wetenschappers en ingenieurs die misinformatie en haatdragende taal op sociale media volgt en erover rapporteert.

Hoewel de roep om georganiseerd en gericht geweld in de vorm van een nieuwe burgeroorlog eerder onder sommige haatgroepen was verspreid, leek de opkomst van de term “boogaloo” een nieuwe en discrete beweging te zijn. NCRI-onderzoekers die meer dan 100 miljoen posts en commentaren op sociale media hebben geanalyseerd, ontdekten dat extremisten door het gebruik van memes – in grappen die vaak in de vorm van afbeeldingen voorkomen – anti-regerings- en anti-wetshandhavingsberichten op sociale-mediaplatforms hebben verspreid. Ze hebben ook online communities georganiseerd met tienduizenden leden, van wie sommigen zijn samengekomen bij echte evenementen.

Het rapport “vertegenwoordigt een baanbrekende casestudy in de hoedanigheid om cyberzwermen en virale opstanden in bijna realtime te identificeren terwijl ze zich in het volle zicht ontwikkelen”, John Farmer, een voormalige procureur-generaal in New Jersey, directeur van het Miller Center for Community Protection en Veerkracht aan de Rutgers University, schreef in het voorwoord van het rapport.

Afbeelding: Patch met gewapende Pepe de kikker

Een patch met de afbeelding van een gewapende Pepe the Frog wordt gedragen tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Virginia Citizens Defense League op Capitol Square nabij het State Capitol-gebouw in Richmond, Virginia, op 20 januari 2020.Chip Somodevilla / Getty Images-bestand

Het rapport komt wanneer Amerikaanse wetshandhavers en onderzoekers op verschillende niveaus waarschuwingen hebben afgegeven over de toenemende dreiging van binnenlandse extremisten, ingegeven door randideeën en complottheorieën. NCRI-directeur Joel Finkelstein, een onderzoekgeleerde aan het James Madison-programma aan de Princeton University, zei dat het rapport was verzonden naar onder meer congresleden en de afdelingen Defensie, Binnenlandse Veiligheid en Justitie.

Paul Goldenberg, lid van de Homeland Security Advisory Council , zei dat het rapport ‘een wake-up call’ was.

“Als er mensen zijn die praten over en beroering en geweld plegen tegen minderheden, politie en ambtenaren, moeten we hun woorden serieus nemen”, zegt Goldenberg, die ook CEO is van het beveiligingsadviesbedrijf Cardinal Point Strategies.

Goldenberg zei dat het rapport sinds de beperkte release vorige week “viraal is gegaan” binnen de wetshandhavings- en inlichtingengemeenschappen. Mensen lezen het en verspreiden het “wijd en zijd”, zei hij.

De huidige boogaloo-beweging werd voor het eerst opgemerkt door extremisme-onderzoekers in 2019 , toen marginale groepen van wapenrechten en militiebewegingen tot blanke supremacisten begonnen te verwijzen naar een naderende burgeroorlog met het woord “boogaloo”, een grapje verwijzing naar “Breakin ‘2: Electric Boogaloo , “een vervolgfilm uit 1984 over breakdancing.

De term wordt gebruikt om een ​​opstand tegen een schijnbaar tirannieke of linkse regering te beschrijven, vaak als reactie op een vermeende dreiging van wijdverbreide wapenconfiscatie. Voor velen wordt het woord ‘boogaloo’ – gek op zijn gezicht – voor de grap of ironisch gebruikt, maar voor anderen worden de boogaloo-memes gedeeld met gewelddadige tekst en afbeeldingen, die schijnbaar een uiteindelijke confrontatie aanwakkeren.

In de afgelopen drie maanden is het boogaloo-gerelateerde gesprek snel gegroeid, aldus de onderzoekers, die ontdekten dat het gebruik van de term de afgelopen maanden met bijna 50 procent is toegenomen op platforms zoals Reddit en Twitter. Verhoogde blootstelling, waarschuwen de onderzoekers, brengt het gevaar van indoctrinatie met zich mee.

Augustus 2019: hoe serieus neemt het Witte Huis de dreiging van online extremisme?

9 AUGUSTUS 2019 05:21

Boogaloo

Een woordvoerder van Facebook zei in een verklaring per e-mail dat het bedrijf groepen controleerde die opriepen tot geweld.

“We hebben trends op dit gebied en aanverwante termen op Facebook en Instagram bestudeerd”volgens de woordvoerder. “We staan ​​geen spraak toe die wordt gebruikt om aan te zetten tot haat of geweld, en zullen alle inhoud verwijderen die ons beleid schendt. We zullen dit op ons hele platform blijven volgen.”

Sinds NCRI het rapport vorige week heeft gemaakt, is het lidmaatschap van verschillende boogaloo-groepen op Facebook bijna verdubbeld, volgens een analyse van NBC News. Twee van de populairste boogaloo-groepen van Facebook, die in dezelfde periode bijna 20.000 volgers trokken, zijn deze week niet meer beschikbaar.

Net als het OK handsymbool dat werd gekozen door blanke nationalisten die later de associatie ontkenden, werkt de dubbelzinnigheid van de term ‘boogaloo’ om extremistische organisaties in de open lucht te verhullen.

“Als een virus dat zich voor het immuunsysteem verbergt, stelt het gebruik van komische meme-taal het netwerk in staat om in het geheim geweld te organiseren achter een luchtspiegeling van grapjes en plausibele ontkenning”volgens het rapport.

Deel, like of volg of maak uw eigen magazine klik hier


FlipboardFlipboard


Deel dit artikel zodat we gratis kunnen blijven werken voor u!

multicopy_apeldoorn
goudraath_juwelen_sieraden
aardbeientuin oene

De term “boogaloo” is ook gezien in real-world activisme. Op de jaarlijkse lobbydag van de Virginia Citizens Defense League in Richmond in januari in januari droeg een groep demonstranten met de naam Patriot Wave Pepe the Frog-patches met daarop “Boogaloo Boys”. Een man droeg een bord met de tekst: ‘Ik heb een droom van een Boogaloo.’ De rally vond plaats op Martin Luther King Jr. Day.

NCRI was in staat om de oorsprong van het gebruik van de term “boogaloo” te herleiden tot het politiek-gerichte berichtenbord van 4chan, waar racistische en hatelijke memes vaak hun start krijgen. “Boogaloo” werd vaak geassocieerd met apocalyptische en racistische termen als “racewar” en “dotr”, een fantasie met witte macht die een tijd voorstelt waarin “race-verraders” zullen worden vermoord.

Het rapport hield gebeurtenissen bij wanneer online werd gepraat over een naderende boogaloo piekte. De analyse vond een piek tijdens een impasse in november in de staat New York tussen een veteraan van het leger en de politie over een binnenlands conflict. De veteraan, Alex Booth, schreef de impasse op zijn pro-gun Instagram-account, ‘Whiskey Warrior 556’, en beweerde aan zijn volgelingen dat zijn wapens in beslag werden genomen. Door de vervelende gebeurtenis ging de boogaloo-meme viraal en kreeg Booth meer dan 100.000 volgers.

De tweede boogaloo meme-piek verscheen rond de afzetting van president Donald Trump door het Huis, zo blijkt uit het rapport.

Boogaloo