We gaan de draad weer oppakken met alle Regio Nieuws. Op deze pagina vindt u ook alle statistieken m.b.t. Corona of u klikt HIER. voor de Wereldcijfers of HIER voor uw gemeente Scroll naar beneden voor verder Stedendriehoek,- Sportnieuws en Uitslagen. We wensen u sterkte in deze tijd!

Coronavirus Nieuws

Ziekte en dood – Wat is jouw bloedgroep?

Ziekte en dood door COVID-19 houden verband met de bloedgroep


Een van de interessantere onderzoeken die we de afgelopen dagen op de stapel hebben gezet waar onze bureaus ergens onder moeten zijn, is van Jiao Zhao en 18 co-auteurs, te veel om ze allemaal te noemen. Ergo citeren we: Zhao et al. (2020). De 19 Chinese onderzoekers onderzochten de relatie tussen de vier bloedgroepen, A, B, AB en 0, en de kans om COVID-19 te ontwikkelen of te sterven.


Trouwens: wat voor bloedgroep heb je? Waarschijnlijk weten ze dat niet eens (een van de weinige voordelen die we voormalige W18’s hebben) …


Ziekte en bloedgroep


De auteurs kunnen gebruik maken van onbeperkte middelen. Je hebt gegevens voor:

1.775 patiënten met COVID-19 van het Jinyiantan-ziekenhuis in Wuhan; waaronder 206 patiënten die stierven aan COVID-19;

3.694 gezonde inwoners van Wuhan;

113 patiënten uit twee andere ziekenhuizen in Wuhan

285 COVID-19-patiënten uit ziekenhuizen in Shenzhen;

23.368 gezonde inwoners van Shenzhen;


De auteurs kennen de bloedgroep, leeftijd en geslacht van alle patiënten en gezonde vrijwilligers. We kunnen de laatste twee genoemde variabelen direct vergeten, omdat ze geen invloed hebben op het resultaat.


Het resultaat is gebaseerd op variantieanalyse, d.w.z. op het vergelijken van de variantie binnen een groep met de variantie tussen groepen. Als er meer variatie is tussen groepen dan binnen de respectievelijke groepen, is dit een eerste indicatie dat er verschillen zijn tussen de twee groepen. Een F-waarde wordt berekend uit de twee waarden, de variantie binnen groepen (som van vierkant binnen) en de variantie tussen groepen (som van vierkant tussen), die op hun beurt kunnen worden vergeleken met een F-verdeling. Afhankelijk van de overeenstemming met de verdeling wordt dan al dan niet een statistisch significant resultaat verkregen.


Bron

Dit is eigenlijk wat de onderzoekers uit China verwachtten. Het resultaat is of ze de gezonde inwoners van Wuhan vergeleken met degenen die lijden aan COVID-19 of de gezonde inwoners van Wuhan met de patiënten die overleden zijn aan COVID-19 of de gezonde inwoners van Shenzhen met de patiënten uit Shenzhen die COVID-19 hebben, doen altijd hetzelfde:

  • Mensen met bloedgroep A hebben een hoger risico om COVID-19 te ontwikkelen en een hoger risico om eraan te overlijden dan mensen zonder bloedgroep A;
  • Mensen met bloedgroep 0 hebben een lager risico om COVID-19 te ontwikkelen en een lager risico om eraan te overlijden dan mensen zonder bloedgroep 0;

Vandaar onze vraag: wat voor bloedgroep heb je?


Zhao, Jiao et al. (2020). Verband tussen ABO Blood Group en de gevoeligheid van COVID-19.


Ziekte en bloedgroep

Related posts

FRAUDE: Syrische familieclans frauderen voor meer dan 50 Miljoen Euro

dezeweek2020

Steeds meer meldingen op websites

dezeweek2020

Amsterdam Ghost City, door Dick Maas 19 MAART 19:00 UUR

dezeweek2020
Powered by Live Score & Live Score App